Jak korzystać z działania olejków w pielęgnacji urody i nie tylko?

Ludzie zawsze lubili otaczać się pięknymi zapachami. Dlatego też, odkąd tylko było to możliwe, wszelkiego typu aromaty kwiatowe i nie tylko były zamykane we flakonach. Jednak siła perfum to nie tylko ich piękny zapach. Obecnie olejki eteryczne wykorzystywane są na wiele innych sposobów. Jakich?

Jak wykorzystywana jest moc zapachu?

Przede wszystkim siła wszelkiego typu olejków tkwi w ich mocy aromaterapeutycznej. Wdychanie różnego typu aromatów może wpływać nie tylko na poprawę nastroju. Znane są możliwości olejku sosnowego, jeśli chodzi o objawy przeziębienia, a zwłaszcza zatkany nos. Olejek pichtowy (uzyskiwany z sosny syberyjskiej) wysokiej jakości może być dodatkowo stosowany nie tylko zewnętrznie, ale również wewnętrznie, aby poprawić odporność. Olejek rozmarynowy jest w dzisiejszych czasach poszukiwany przede wszystkim w dwóch celach. Pierwszym z nich jest walka z cellulitem, drugim zaś poprawa pamięci. Jak się bowiem okazuje, olejek rozmarynowy, jak i świeży rozmaryn, potrafią samym swoim aromatem poprawiać proces zapamiętywania lepiej niż inne naturalne metody. W podobnym celu można stosować olejek eteryczny lawendowy. Choć nie wykazuje tak spektakularnego działania jak olejek pozyskany z rozmarynu, to jednak olejek lawendowy działa relaksująco. To może ułatwiać proces zapamiętywania, jeśli powodem problemów z pamięcią jest stres. Ale to nie jedyne działanie olejku lawendowego, jakie warto wziąć pod uwagę.

Eteryczny olejek z lawendy – kiedy warto skorzystać?

Warto pamiętać, że większość olejków eterycznych nie może być stosowana bezpośrednio na skórę bez rozcieńczania. Jednak istnieje kilka wyjątków od tej reguły. Przykładem jest choćby olejek z drzewa herbacianego czy właśnie olejek lawendowy. Warto więc wykorzystać tę możliwość w pielęgnacji skóry. W jaki sposób można to zrobić? Olejek eteryczny można wykorzystać między innymi jako dodatek do kąpieli. To jednocześnie pozwala cieszyć się jego pięknym zapachem, jak i zapewnić kontakt olejku ze skórą. Istotne jest, aby nie dodawać zbyt dużo olejku. Choć w przypadku lawendy działanie jest dość delikatne, to jednak w przypadku skóry bardzo przesuszonej oraz wrażliwej na działanie tego typu składników mogą mimo wszystko pojawić się podrażnienia. Jeśli olejek lawendowy ma mieć nie tylko piękny zapach, ale także działać korzystnie na urodę, warto jest sprawdzić, czy na pewno konkretny preparat jest produktem naturalnym. Warto bowiem wiedzieć, że tylko w pełni naturalny olejek eteryczny działa jako element aromaterapii. Jeśli produkt jest sztuczny nie będzie wykazywał efektów prozdrowotnych.
Jak jeszcze można nanieść olejek lawendowy na skórę? Warto pamiętać, że jednym z bardziej znanych sposobów stosowania aromaterapii jest dodawanie olejków eterycznych do olejów służących do masażu. Takie połączenie zapewnia zwielokrotnienie relaksującej siły lawendowego olejku eterycznego. W przypadku masażu, pomimo podanej wcześniej informacji, iż olejek lawendowy może być stosowany bez rozcieńczania, lepiej jest jednak stosować roztwór, a nie czysty olejek. Wynika to z faktu, że nie każda skóra reaguje na tego typu produkty tak samo. Rozcieńczony olejek eteryczny w mniejszym stopniu wywołuje podrażnienia. Tak samo jak w przypadku innych olejków oraz kosmetyków warto również przeprowadzić próbę uczuleniową. Polega ona na posmarowaniu skóry na nadgarstku i/lub za uchem i pozostawienie preparatu na 24 godziny. Jeśli po tym czasie nie wystąpi zaczerwienienie lub inna reakcja charakterystyczna dla podrażnień i uczuleń, można bezpiecznie stosować środek.
Olejek lawendowy, ze względu na jego właściwości, warto również dodawać do samodzielnie robionych kremów. Główną jego zaletą ma być działanie antyoksydacyjne. Przeciwutleniacze można znaleźć praktycznie we wszystkich preparatach, które mają na celu opóźnianie procesu starzenia się skóry. Olejek lawendowy można wykorzystać również w kremach, które mają za zadanie łagodzić objawy niektórych schorzeń, takich jak na przykład łuszczyca. Warto także pamiętać o antyseptycznym działaniu lawendowego olejku.

Jak jeszcze warto korzystać z naturalnego olejku lawendowego?

Jak wspomniano wyżej olejki służące w aromaterapii zawsze są naturalne i tylko takie wykazują działanie korzystne dla zdrowia. Olejek lawendowy można kupić osobno lub po prostu stosować kosmetyki z zawartością tego składnika. Obecnie działanie olejków eterycznych cenią sobie nie tylko osoby interesujące się aromaterapią, ale także te, które chcą poprawić kondycję swoich włosów. Olejek lawendowy, podobnie jak kilka innych, może poprawić krążenie w skórze głowy. To bardzo istotne, jeśli celem kuracji mają być mocniejsze pasma i zmniejszone wypadanie włosów. Ponadto dzięki zastosowaniu odpowiedniego roztworu olejku lawendowego można cieszyć się pięknym zapachem. Mycie głowy szamponem z dodatkiem lawendy zaleca się na przykład w czasie nauki do egzaminów. W połączeniu z innymi naturalnymi sposobami ułatwiającymi naukę pozwala to na uzyskanie bardzo dobrych efektów.

This entry was posted in Uroda.

You may also like...

Comments are closed.