Podwieczorki

Między obiadem a kolacją znaczna część ludzi spożywa podwieczorek. Dylematem może być wybór, na co tak naprawdę się zdecydować. Dobrym pomysłem są owoce, ciasto oraz kakao, czy też zdrowy sok. Podwieczorek nie powinien być zbyt syty.

 

Tak naprawdę to rodzaj niedużej przekąski. Podwieczorek najczęściej jest spożywany pomiędzy godziną 16:30 a 17:00. Duże znaczenie ma również kaloryczność takiego podwieczorka. Na pewno nie należy tutaj stawiać tylko i wyłącznie na węglowodany. Posiłek ten jest spożywany późnym popołudniem. Właściwie to między obiadem a kolacją. Na podwieczorek możemy jeść lody, ciastka, musy czy koktajle. Bardzo często na podwieczorek podaje się drożdżowe ciasto, budyń czy kisiel. Podwieczorek powinien stanowić uzupełnienie wartości energetycznej. Możemy podać przeciery z owoców, omlety czy naleśniki. Podwieczorek jest ciekawą propozycją, aby utrzymać wysoki poziom energii. Zdrowe przekąski możemy znaleźć w postaci ciast, kulek mocy bez dodatku cukru.

Co jeść, a czego nie jeść na podwieczorek?

Dobrym pomysłem na zdrowe przekąski będą świeże czy suszone owoce. Orzechy, nasiona czy pestki. Naturalne, niesolone i nieprażone. Koktajle mleczne z owocami. Zmiksowane z sezonowymi owocami. Pożywne smoothie warzywne lub owocowe. Na podwieczorek możemy podać napoje mleczne. Warto także przygotować pełnoziarniste kanapki. Z różnego rodzaju pastami i warzywami. Na podwieczorek sprawdzi się kisiel czy budyń. Przygotowany samodzielnie z naturalnych składników. Tego rodzaju przekąski są polecane na podwieczorek. A jakich nie należy wybierać? Na pewno słodyczy, są one źródłem dużej ilości cukru i szkodliwych kwasów tłuszczowych trans. Na pewno nie powinniśmy wybierać produktów fast food. Zawierają mnóstwo soli i wzmacniaczy smaku. Złym rozwiązaniem będą również słone przekąski, chipsy czy paluszki. Nie należy wybierać smakowych produktów mlecznych. W swoim składzie posiadają nie tylko cukier ale i barwniki. Na podwieczorek nie powinniśmy serwować gotowych sałatek ze sklepów. Zawierają zbyt wiele majonezu, a warzyw w śladowej ilości. Podwieczorek to najmniejszy z posiłków. Jednak pełni on ważną rolę w dostarczeniu do organizmy energii, minerałów i witamin.

 

Podwieczorki nie są już tak popularne jak kiedyś. Świetną propozycją będą własne wypieki. Idealny podwieczorek to własnoręcznie upieczone ciasto. Popularne są tutaj muffiny. Wszelkiego rodzaju ciasto francuskie podane z owocami. Oprócz ciasta na podwieczorek możemy zjeść także galaretkę. Należy pamiętać, że podwieczorek nie powinien zastępować kolacji. Podwieczorek to niewielka przekąska, która musi być zdrowa, pyszna, bogata w wartości odżywcze. Dobrym pomysłem będzie również przygotowanie sałatki owocowej. Tak naprawdę możemy do niej dodać wiele różnych owoców i samodzielnie przygotować sos. Dobrze jeśli jego główną bazą będzie na przykład sok z pomarańczy czy cytryny. W internecie jak i w książkach kucharskich możemy znaleźć wiele przepisów na szybkie i zdrowe podwieczorki. Nie są one pracochłonne w przygotowaniu. Podstawą są dobrze dobrane składniki. Dla dzieci na podwieczorek możemy przygotować kakao. Połączenie produktu mlecznego z naturalnymi ziarnami kakaowca, bez dodatku cukru będzie dobrym wyborem zarówno dla dzieci jak i dla dorosłych.

This entry was posted in .

You may also like...

Comments are closed.