Właśnie postanowiłaś, że przechodzisz na dietę, a może to już Twoje któreś z kolei podejście? Nieważne, ważne jest to, że wcale nie musisz od razu wywracać swojej kuchni do góry nogami, wyrzucać wszystkich „złych” produktów z szafek i opróżniać całej lodówki. Wystarczy, że wprowadzisz kilka drobnych zmian w swoim sposobie gotowania, tak abyś w niedługim czasie i przy małym wysiłku zauważyła pierwsze efekty. Dowiedz się w jaki sposób przygotować mniej kaloryczne posiłki. Do dzieła!
Nie dodawaj tłuszczu – możesz piec, grillować i smażyć bez dodatku tłuszczu. Kaloryczność produktów ma bowiem duży związek ze sposobem obróbki termicznej jaki wybierzesz. Pamiętaj o tym, że potrawy smażone są o wiele bardziej kaloryczne, od tych pieczonych bądź gotowanych na parze. Jeśli smażysz – zrezygnuj z panierki (to dodatkowe kalorie bez których możesz się obejść), a jeśli już koniecznie musisz użyć oleju do smażenia – rozprowadź jego minimalną ilość pędzelkiem.
Zamień śmietanę i majonez jogurtem – wiadomo, sos na bazie majonezu czy śmietany jest o wiele smaczniejszy, jeżeli jednak jesteś już na diecie, postaraj się dodawać do potraw jogurt naturalny, który ma o 2/3 mniej kalorii od śmietany w każdej łyżce. Możesz łatwo i szybko przygotować sobie sos do obiadu na bazie jogurtu naturalnego – dodaj do niego trochę soli, pieprzu, soku z cytryny oraz ulubionych ziół – proste i smaczne. No i Twoja dieta na tym nie ucierpi.
Zamień wieprzowinę na drób i ryby – wieprzowina jest jednym z tłustszych mięs, dlatego warto byłoby ją zastąpić tymi mniej tłustymi, czyli np. drobiem lub rybami. Jeżeli wybierasz drób, staraj się oddzielać skórę od mięsa, gdyż właśnie pod nią ukrywa się najwięcej tłuszczyku. Staraj się również, zawsze wybierać chude kawałki mięsa, oraz oddzielać od nich widoczny tłuszcz.
Wprowadź przyprawy poprawiające metabolizm – dobrym sposobem na przyspieszenie metabolizmu i poprawy trawienia są przyprawy takie jak: pietruszka, koperek, imbir, czosnek czy chilli. Gotowanie na diecie wcale nie musi być nudne i jałowe, przy pomocy przypraw nie tylko podkręcisz smak swoich potraw, ale także podkręcisz swój metabolizm.
Kontroluj ilość kalorii w posiłkach – staraj się kontrolować ilość przyjmowanych kalorii, możesz użyć do tego aplikacji w telefonie, czy nawet zwykłego zeszytu. Przynajmniej na początku warto prowadzić jest tego typu „dziennik”, dzięki któremu będziemy wiedzieli czy nie przekraczamy dozwolonej dla nas ilości kalorii na dzień. Oprócz tego w takim zeszycie możesz zapisywać swoje ulubione przepisy kulinarne, co z pewnością ułatwi Ci gotowanie. Z czasem jeżeli już poznasz kalorykę poszczególnych dań i produktów, będziesz mogła zrezygnować z zapisywania wszystkiego, bo będziesz potrafiła „na oko” obliczyć wartość kaloryczną.
Pamiętaj, że nie każda dieta musi kojarzyć się z wieloma wyrzeczeniami i głodzeniem się, ważne jest aby wszystkie zmiany wprowadzać powoli i stopniowo. Małymi kroczkami do celu. Powodzenia!