Owoce w profilaktyce nowotworowej

Zdrowie człowieka nierozerwalnie związane jest z jego dietą. Wybierając produkty o odpowiednich właściwościach i przygotowując wartościowe potrawy, możemy wzmocnić swój organizm oraz uniknąć wielu poważnych schorzeń i dolegliwości. Odżywianie stanowi m.in. ważny element profilaktyki nowotworowej. Wiele produktów spożywczych zawiera składniki odżywcze mające wpływ na rozwój nowotworów, pozwalające go opóźnić i poprawić zdrowie. Wśród nich znajdują się także słodkie i smaczne owoce. Oto niektóre z nich:

Jagody

Owoce jagodowe występują w wielu odmianach i bywają spożywane pod różnymi postaciami, m.in. dżemów, soków, syropów czy kompotów. Do najzdrowszych jagód zaliczamy m.in. jeżyny, truskawki, borówki czy czarną porzeczkę. Antynowotworowe działanie przejawiają dwa z ich składników. Pierwszy z nich to wtórne substancje roślinne, wytwarzane przez rośliny z barwników i substancji zapachowych. Drugi to kwas elganowy, blokujący aktywowanie substancji rakotwórczych w organizmie.

Graviola

Owoce gravioli to w naszych marketach wciąż niecodzienny widok. Niektóre osoby mogą obawiać się dania im szansy ze względu na znajdujące się na skórce ogromne kolce. Wielu docenia jednak smak egzotycznego owocu. Badania nad wpływem gravioli na organizm człowieka wciąż trwają, uważa się jednak, iż zabija ona komórki aż 12 rodzajów nowotworów, nie uszkadzając jednocześnie komórek zdrowych.

Cytrusy

Owoce cytrusowe zawierają D-limonen, któremu zawdzięczają swój wyjątkowy zapach. Ta sama substancja odpowiada za zapobieganie rozwojowi nowotworów. Liczne badania potwierdzają, iż osoby spożywające cytrusy w dużych ilościach rzadziej zapadają m.in. na nowotwory skóry, krtani, gardła, jamy ustnej oraz żołądka.

Noni

Ta polinezyjska roślina uznawana jest za panaceum na zaskakującą ilość dolegliwości, m.in. przeziębienie, anginę, reumatyzm i problemy żołądkowe. Prowadzone obecnie badania nad jej wpływem na rozwój choroby nowotworowej dla wielu chorych stanowią źródło nadziei – testy na zwierzętach pozwoliły bowiem potwierdzić, iż spożywanie noni przyczynia się do zahamowania rozwoju nowotworu oraz wydłużenia długości życia cierpiących na raka nawet dwukrotnie
Warto pamiętać
Samo włączenie wspomnianych owoców do swojej diety niekoniecznie może przysłużyć się naszemu zdrowiu. Zbyt duża dawka zawartych w nich substancji może działać na niekorzyść organizmu. Spożywać należy je z umiarem, dbając jednocześnie o zróżnicowanie posiłków. Warto przemyśleć także kompozycje owoców z innymi produktami, które mogłyby osłabić lub zniwelować ich znamienny wpływ na zdrowie.

This entry was posted in .

You may also like...

Comments are closed.